Uzmanların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı bağışıklık sistemini desteklemek için yeterli miktarda sıvı tüketilmesi önerileri ve temizlik ihtiyaçları, sıcak havaların gelmesiyle birlikte yeterli su kaynağının olmayışı ilçede su kesintileri yaşanmasına neden oldu.

SU KESİNTİSİ YAŞAMAMAK İÇİN İSRAFI ÖNLEMELİYİZ
SU İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ ?

Günlük faaliyetlerimizde özen gösterip alacağımız basit bir takım önlemlerle, hem su israfını hem de su faturamızın kabarık gelmesini önlemiş oluruz. Yeryüzünün dörtte üçü su olduğu halde sadece bu suyun % 1’nin ulaşılabilir su olduğu unutmayalım. İyi bir tüketici, dişlerini fırçalarken, traş olurken, otomobilini yıkarken boşa akan musluk sularının, boşa harcanan paralar olduğunu bilir.

* Evimizde su kaçağı olup olmadığını tespit edelim. Su sızdıran bir rezervuarın harcadığı su, sizin harcadığınız sudan fazla olabilir. Damlayan musluklarımızı, su kaçağı olan tesisatlarımızı onaralım.

* Evlerimize satın alacağımız su tüketen ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makineleri, musluklar, rezervuarlar) su ve enerjiyi verimli kullanan modellerini tercih edelim.

* Kullandığımız bulaşık ve çamaşır makinelerini tam doldurmadan çalıştırmayalım.

* Halılarımızı hortumla yıkamayalım. Halı yıkama makinesi ile yıkayalım ya da silelim.

* Araçlarımızı hortumla yıkamak yerine kovaya dolduracağımız su ile temizleyelim.

* Duş alırken ve banyo yaparken ihtiyaç kadar su tüketelim. Banyo yaparken ayarlanabilir duş başlığı kullanalım. Bu duş başlığı dakikada en fazla 9-12 litre su tüketirken, diğer başlıklar 25-30 litre su tüketir.

* Tıraş olurken, diş fırçalarken ve abdest alırken suyu boşa akıtmayalım. Temiz suyun aktığı zaman atıksuya dönüştüğünü unutmayalım. İçme suyu ve atık su arıtma maliyetinin yüksek olduğunu da aklımızdan çıkarmayalım.

* Sifonu her çekişimizde litrelerce su harcanıyor. Rezarvuar satın alırken sadece fiyatını değil, aynı zamanda su tüketiminde tutumlu olup olmadığına da bakalım. Örneğin biri az, diğeri çok su alan iki hazneli rezarvuarları tercih edelim. Rezervuarı değiştirmek istemiyorsak içine su dolu bir şişe koyarak su tüketimini azaltabiliriz.

* Bahçe suluyorsak, sulama işlemini buharlaşmanın az olduğu sabah ve akşam saatlerinde yapalım.

Sıcak Havaların Gelmesiyle Su Kesintisi Olacak
Hemen her şeyde israfa kaçtığımız gibi suyu da israf ediyoruz. Bu konuda örnek bir çalışma ortaya koyan ASKİ pratik su tasarrufu yolarını açıkladı. ASKi’nin sitesinden yapılan açıklamada, “Evdeki bozuk muslukları tamir edersek bir musluktan yılda 1 ton su, tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan kişi başına yılda 12 ton su, duş süresini 1 dakika azalttığımızda yılda kişi başına 18 ton su, bulaşıkları elde değil de makinede yıkadığımızda yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkün” ifadelerine yer verildi.

Ayet ve hadislerle kesinkes haram kılınan israfın geldiği boyut içler acısı. Maalesef günümüzde yeme içmeden, giyim kuşama kadar israf, had safhalara ulaştı. Hatta zamanımızı bile çoğu kez boşa harcıyoruz. Afrika’da binlerce insan açlıktan ölürken, diğer tarafta ülkemizde ve Batı’da milyonlarca ekmeğin çöpe gitmesi, dökülen yemekler, boşa akıtılan su israfın boyutlarını gözler önüne seriyor… Bu kapsamda önemli bir çalışmaya imza atan Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) pratik su tasarrufu yöntemlerini açıkladı. ASKİ sitesinden yayımlanan açıklamada evlerdeki suyun yüzde 35’inin banyoda, yüzde 30’unun tuvalette, yüzde 20’sinin çamaşır ve bulaşık yıkamada, yüzde 10’nuun yemek pişirme ve içme suyu olarak, yüzde 5’inin ise temizlik maksadıyla kullanıldığı belirtildi.

DÜNYAMIZIN HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA SUYA İHTİYACI VAR

AÇIKLAMASININ devamında şu ifadeler yer aldı: “Su sağlıktır ve ekonomik bir değerdir. Bu değerleri aşağıdaki pratik tasarruf yöntemlerini uygulayarak koruyabiliriz. Dörtte üçü sularla kaplı olmasına rağmen, yalnız yüzde 3’ü kullanma suyu olan dünyamızın, yakın gelecekte en büyük sorunu “kuraklık” olacaktır. Yurdumuzun üç yanı denizlerle çevrili, her tarafında nehirler, dereler, su kaynakları olsa da, Türkiye kullanılabilir su miktarı bakımından maalesef fakir ülkeler arasında yer alıyor. Dünyamızın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı var. Sanayileşme, nüfus artışı, suyun kirlenmesi ve bilinçli tüketilmeyişi sebebi ile var olan su kaynakları hızla azalmakta. Su kaynaklarımız tükenmeden önlemimizi almamız gerekli...”

BOZUK MUSLUKLARI TAMİR EDEREK BİR MUSLUKTAN YILDA 1 TON SU TASARRUF MÜMKÜN

ASKİ’in “Suyu İsraf Etme” başlıklı açıklamada suyun tasarruf etmenin yöntemleri ise şöyle sıralandı:

• Evdeki bozuk muslukları tamir edersek bir musluktan yılda 1 ton su,

• Tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan kişi başına yılda 12 ton su,

• Duş süresini 1 dakika azalttığımızda yılda kişi başına 18 ton su,

• Bulaşıkları elde değil de makinede yıkadığımızda yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkün.

PRATİK SU TASARRUF YÖNTEMLERİ

• Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayalım. 4 kişilik bir ailede bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarılabilir.

• İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışabiliriz. Sebze ve meyveleri yıkadığımız suyla ya da çamaşır makinelerinden çıkan suyla balkonlarımızı yıkayabiliriz.

• Sifonu gereksiz yere çekmemeliyiz. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur.

• Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak su basıncını arttıran yeni sistemleri kullanmalıyız.