Çiftçiler, maliyetlerin artmasına rağmen taban fiyatının beklentilerinin çok altında olduğunu belirterek, zarar ettiklerini dile getirdi.

Tarım Ve Orman Bakanlığı 2024 Hububat Alım Fiyatlarını Açıkladı (4)"Buğday Ektim, Zarar Ettim"

Kadirli'de 100 dönüm buğday eken çiftçi Tufan Uzma, geçen yıl tonu 8 bin 250 lira olan buğday fiyatının bu yıl sadece 9 bin 250 lira olarak açıklandığını söyledi. Uzma, "Aldığımız gübre, mazot ve ilaç fiyatları 3-4 katına çıktı. Devletin haberi yok mu bundan? En aşağı 13 bin lira olması lazım ki çiftçiye bir şey kalsın. Çiftçi zarar etti, iflas eder, tarlasını ekemez hale geldi zaten" dedi.

Tarım Ve Orman Bakanlığı 2024 Hububat Alım Fiyatlarını Açıkladı (3)"Taşıma Suyla Değirmen Dönmez"

Bir diğer çiftçi Mustafa Uzma, bu yıl buğday ektiklerini ve beklentilerinin 14-15 bin lira civarında olduğunu belirtti. Uzma, "Maalesef ki bu yıl geçen seneye göre, yüzde 10 artışla 9 bin 250 lira açıklandı. Zaten buğdayın bize maliyeti 11 bin lira civarında. Bu şartlarda bizim kazanma şansımız sıfır. Böyle giderse dışa bağımlı hale geliriz. Kendi ülkemizde kendi çiftçimize bunu yaparsak üretim olmaz. Taşıma suyuyla da değirmen dönmez" ifadelerini kullandı.

Tarım Ve Orman Bakanlığı 2024 Hububat Alım Fiyatlarını Açıkladı (2)"Böyle Olursa Çiftçilik Biter"

Çiftçi Hanifi Kökkız, buğday fiyatlarının yetersiz olduğunu ve maliyetlerin iki katına çıktığını belirterek, "Bu sene buğday ektik. Geçen sene tonu 8 bin 250 liraydı, bu sene 9 bin 250 lira. Her şey iki misli fiyat oldu. Zarar ediyoruz. En az 14 bin olması lazım. Çiftçiyi devletin desteklemesi lazım, yurt dışından getirmemesi lazım. Çiftçiye sahip çıkması lazım. Böyle olursa çiftçilik biter. Millet üretmez buğdayı" dedi.

Antalya turizmine kültür turizmi damgası Antalya turizmine kültür turizmi damgası

Tarım Ve Orman Bakanlığı 2024 Hububat Alım Fiyatlarını Açıkladı (5)Buğday Ektik Yemek İçin, Kurtarmıyor"

Bir diğer çiftçi Hilmi Kökkız ise, "Bu sene buğday ektik yemek için, kurtarmıyor. 9 bin 250 çok az. Bu şartlarda 13-14 bin en kötü şartlarda olması lazım. Mazot, gübre, ilaç ve işçilik maliyetleri iki-üç katına çıktı. 9 bin 250 lira hiçbir şey değil. Devletin açıkladığı 8 bin 250 liraydı ama tüccarın aldığı 6 bin lira civarıydı. Maliyetler yüzde 100 arttı" dedi.

Muhabir: Resul Özdil