CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Türkiye’nin ayçiçeği ithalatında dünya birincisi olmasını eleştiren bir Yazılı Soru Önergesi vererek konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı gündemine taşıdı. Sümer, “Dünya ayçiçeği ithalatında Türkiye, yüzde 37 pay ile açık ara dünya lideridir. İkinci sıradaki Avrupa Birliği (28 ülke)’nin payı ise yüzde 19’dur” dedi. Geçen yıl ithalat ağırlıklı olarak Moldova, Romanya ve Rusya’dan yapılırken, bu yıl, Rusya, Bulgaristan, Çin, Romanya ve Moldova ön plana çıkmıştır. Ağustos ayında yurtdışında tonu 390 dolar olan ayçiçeği tohumu Eylül’de 476 $/tona, Ekim ayında ise 530 $/tona yükseldi. Buna rağmen ayçiçeği ithalatı artarak devam etmektedir.

Çiftçi bu pahalılıkta nasıl üretsin

Sümer, çiftçilerin üretim maliyetlerinin de hızla arttığını belirtti. “Yediden yetmişe her ürüne inanılmaz zam gelirken, çiftçinin kullandığı üretim araçlarında aynı fiyatlar söz konusu oluyor. Tarım Bakanlığı gerekli yatırımları ve destekleri sağlamıyor. Çiftçi aylarca taban fiyat açıklanmasını bekliyor, açıklanan fiyat beklentinin altında kalıyor” dedi. Türkiye’nin tarımsal anlamda kendi kendine yeten bir ülke olarak tanımlandığını, ancak günümüzde birçok üründe ithalatın ön plana çıktığını vurguladı.

Akdeniz’de aşırı sıcaklar elektrik tüketimine her gün yeni rekor kırdırıyor Akdeniz’de aşırı sıcaklar elektrik tüketimine her gün yeni rekor kırdırıyor

İktidar çiftçiyi kara sabana mahkum etti

Orhan Sümer, iktidarın tarım politikalarını eleştirerek, “Bugün etten, süte, kahvaltılıktan, ana yemeğe her ürünün bu kadar artmasının nedeni üreten, verimli bir tarımsal kalkınma modeli olmamasıdır. Saray İktidarı, Türk çiftçisini desteklemek yerine yabancı topraklara yatırım yapıp, kendi çiftçimizi kara sabana mahkum etti. Bugün bir litre Ayçiçek yağı 85 liraysa, vatandaş sofrasına koymakta zorlanıyorsa sorumlusu saray iktidarıdır” dedi. Sümer, iktidarın üreticiyi ve çiftçiyi görmezden geldiğini ve tarım devrimini gerçekleştiremediğini belirtti.

Editör: Mehmet Çardak