Osmaniye'nin Yarbaşı ilçesinde, koyun ve keçilere enterotoksemi(çelerme) hastalığına karşı ücretsiz aşı yapıldı.
Yarbaşı Beldesi ve Yarbaşı Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin ortaklaşa düzenlediği aşı kampanyası sayesinde küçükbaş hayvanlar enterotoksemi, çelerme ve zehirlenme denilen hastalıklara karşı aşı ile önlem alındı.

-Veteriner Dersim Önder, özellikle mevsim geçişlerinde sık görülen Enterotoksemi hastalığı, çelerme, ot, yaprak, yumuşak böbrek Hastalığı, bağırsak zehirlenmesi olarak da bilinir. Hastalığa yakalanan kuzular 1-14 günlük iken ishalden kısa zamanda ölürler. Koyunlarda ise belirtileri daha tipiktir. Sağlıklı gözüken hayvanlarda ani sıçramalar ve titremeler gözlenir, aniden düşer ve ölür. Ölen hayvanların mide ve bağırsaklarında kan oturmalarına rastlanır. Enterotoksemiyle savaşım iki amaca yönelik olarak yapılır. Birincisi hastalığın oluşmasında rol oynayan etmenleri ortadan kaldırmaktır. İkincisi ise aşılatmaktır” şeklinde konuştu.

-Önder, "Hastalığı önlemek isteyen süt kuzularını ilk dönemlerinde emzirme işlemi denetim altında tutmalı, emzirme azar azar yapmalı ve sık olmalıdır. Koyunlar meraya sabahın erken saatlerinde aç karnına salınmamalıdır. Soğuk ve kırağılı havalarda meraya çıkarmamalı, en azından kırağının çözülmesi beklenmelidir. Koyunlara küflü ve bozuk yemler verilmemelidir. Hastalık çıktığı zaman yoğun yemler azaltılmalı, kaba yemler daha çok verilmelidir". dedi.

-Yarbaşı Belediye Başkanı Mustafa Kaynar, belediyemizin çiftcilere ve hayvancılığa destek verdiğimiz bilinsin istiyoruz. Merkez mahallesinde 305, Karaçarlı mahallesinde 566, Karacaören mahallesinde 214 olmak üzere toplam 1085 küçükbaş hayvana ücretsiz aşı yapıldığını belirtti. Haber: Ersin Şimşek