Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini yükseltmesi, memur ve emeklilerin alacakları zam oranlarının önemini daha da arttırıyor.

Para-2Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Nisan ayı enflasyonunu %3,18 olarak açıklamasıyla birlikte, yılın ilk dört ayında toplam enflasyon %18,70 seviyesine ulaştı.

Para-1Mayıs ve Haziran aylarındaki enflasyon rakamları, emeklilerin ve memurların alacakları zam oranlarını belirleyecek kritik faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

25,3 milyon aboneli şirketin servis geliri 48,5 milyar TL 25,3 milyon aboneli şirketin servis geliri 48,5 milyar TL

Para 7Toplu sözleşme gereğince, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2024'ün ilk altı ayında %15, ikinci altı ayında ise %10 zam yapılması planlanıyor.

Para 23Ancak, bu zam oranlarının enflasyonun altında kalması durumunda, enflasyon farkı da maaşlara yansıtılacak.

Para 5 Nisan ayı itibariyle memur ve memur emeklileri, %13,56 oranında zam hakkı elde etmiş durumda. Ayrıca, toplu sözleşmeden kaynaklanan ikinci altı ay için de %10'luk bir zam hakkı bulunuyor.

Para 6En düşük memur maaşının 32 bin 900 lira seviyesinde olduğu düşünüldüğünde, %13,56 oranında bir zam yapıldığında, maaşı en alt sınırdan alan memurların Temmuz ayından itibaren maaşlarında 4 bin 461 lira artış bekleniyor ve maaşları 37 bin 361 lira olacak.

Para CezaEmekli maaşları ise 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. 4 aylık enflasyonun %18,70 olduğu göz önüne alındığında, işçi emeklilerinin maaş zammı şimdiden %18,70 olarak gerçekleşmiş durumda.

Para1

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında yaptığı açıklamalara göre, yıl sonu enflasyon tahmini %38'e yükseltildi. Bu, önceki tahmin olan %36'ya kıyasla 2 puanlık bir artışı ifade ediyor.

ParaAsgari ücret konusunda ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Temmuz ayında artış yapılmayacağını belirtti.

Emekli Can ÇekişiyorOcak ayındaki artışın ekonomik dengeyi gözeterek gerçekleştirildiğini ve kalıcı refah artışının hedeflendiğini vurguladı.

Bakanlık olarak, işçilere, memurlara ve emeklilere yönelik desteklerin sürdürüleceğini ifade etti. 

Muhabir: Mehmet Çardak