AK Partili Durmuşoğlu: " (Reform paketi) Güven ve istikrara dayalı, risklere karşı güçlü bir kamu maliyesi yapısı oluşturulması amaçlanmaktadır"

AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu: Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen hafta kamuoyuyla paylaşılan ve ekonomimizi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde sürdürülebilir şekilde büyütmeyi amaçlayan reform paketimizin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. bilindiği üzere, dünyayı etkisine alan koronavirüs salgını, yalnızca halk sağlığını tehdit etmekle kalmamış, ulusal ve küresel ekonomileri bugüne kadar görülmemiş şekilde krize sürüklemiş, arz-talep dengesini bozarak ticari faaliyetleri durma noktasına getirmiştir. bu nedenle, öncelikle salgının maliyetleri ve riskleri iyi tahlil edilmeli, salgından çıkış ve normalleşmeye geçiş süreci açısından da alınacak önlemler ve uygulanacak ulusal politikalar büyük önem arz etmektedir.

bu kapsamda cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan reform paketinin omurgasını, makroekonomik ve yapısal politikalar oluşturmaktadır. bu politikalarda, salgın sonrası dönemin ekonomik yapılanmasına uygun, sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli büyümeye erişim ana hedef olarak belirlenmiştir.

reform paketimizin makroekonomik politikalarının detaylarına bakacak olursak; güven ve istikrara dayalı, risklere karşı güçlü bir kamu maliyesi yapısı oluşturulması amaçlanmaktadır. mali disiplinden taviz vermenin nelere malolduğu, 1994 ve 2001 krizlerinin ülkemize nasıl faturalar ödettiği hala hafızalarımızdadır.

bu çerçevede atılacak adımlarla; kamu harcamalarında disiplin sağlanacak, kamu borç yönetimi güçlendirilecek, vergisel düzenlemeler sadeleştirilecek, yatırımcı dostu ve öngörülebilirliği artıran adımlar atılacak, kamu alım ihalelerinde reform yapılacak, kamu-özel işbirliği çerçeve kanunu çıkarılacak ve kamu iktisadi teşebbüsleri yeniden yapılandırılacaktır.

Yine uzun yıllar milletimize ağır faturalar ödeten enflasyon canavarını yok etmek ve fiyat istikrarını sağlamak için yapısal önlemler alınacak bu çerçevede; fiyat istikrarı komitesi ve erken uyarı sistemi kurulacak, gıda kaybı ve israfı engellenecek, enflasyon ataleti azaltılacaktır.

güçlü ekonomi için elzem olan finansal sektörünün güçlendirilmesi amacıyla sermaye piyasaları güçlendirilecek, finansal sektörün kurumsal altyapısı geliştirilecek ve faizsiz finans sistemi güçlendirilecektir.

üreten ve güçlü türkiye’nin olmazsa olmazı cari açığın azaltılması hedefi çerçevesinde; ihracat tabana yayılacak, ihracatçılarımızın rekabet gücü artırılacak, uluslararası standartlara uyumlu bir kıymetli madenler ve taşlar piyasası oluşturulacak ve sanayide yeşil dönüşüm desteklenecektir.

salgının istihdam piyasalarında oluşturduğu tahribatı gidermek için istihdam teşvikleri revize edilecek, ilave istihdama finansman desteği sağlanacak, genç istihdamını ve işgücü niteliğini artıracak adımlar atılacak, yeni nesil çalışma yöntemleri yaygınlaştırılacak ve geleceğin işleri odaklı işgücü dönüşümü hızlandırılacaktır. bu kapsamda, mikro ve küçük ölçekli firmalarımıza yönelik istihdama kattıkları her bir ilave kişi için kredi garanti fonu kefaletiyle 24 ay vadeli ilk 6 ayı ödemesiz 100 bin tl’lik krediye erişim imkânı sağlanacaktır. en fazla 5 kişiye kadar olan bu uygulamada. istihdam taahhüdünü yerine getiren firmanın, istihdama kattığı her 1 kişi için 12 ay boyunca ödediği sosyal sigorta ve işsizlik sigortası primleri, firmaya katkı olarak kredi finansman maliyetinden düşülecektir.

değerli basın mensupları, reform paketimizin yapısal politikalarının detaylarına bakacak olursak;

şeffaf, hesap verebilir ve güçlü bir kurumsal yönetişimin tesis edilmesi amacıyla; ekonomi koordinasyon kurulu ve finansal istikrar komitesi kurulacak ayrıca kurumların mevcut yapıları güçlendirilecektir.

üretimin ve büyümenin şartı olan yatırımların teşvik edilmesi amacıyla; özel kesim yatırımlarının korunması hakkında kanun çıkarılacak, devlet destekleri reformu yapılacak ve yatırım teşvik sistemi reforme edilecektir.

bununla birlikte ayrıca; iç ticareti kolaylaştıracak tedbirler hayata geçirilecek, dijital piyasalarda adil rekabeti geliştirmek için serbest pazar ilkeleri ve avrupa birliği düzenlemeleriyle uyumlu adımlar atılacak ve dijital piyasaların düzenlenmesine yönelik kanun teklifi hazırlanacaktır.

tüketicinin korunması, kayıtlılığın artması ve piyasada haksız rekabetin etkin bir biçimde önlenmesi için piyasa gözetimi ve denetimi güçlendirilecek, bu kapsamda piyasa gözetim ve denetim kurumu kurulacaktır.

değerli basın mensupları;

bu reformlar, bizim için ne ilktir, ne de son olacaktır.

dünyanın ve ülkemizin değişen şartlarına, milletimizin beklenti ve taleplerine göre ne gerekiyorsa yapmayı, hangi adımlara ihtiyaç varsa atmayı sürdüreceğiz.

hazırlık sürecinde tüm tarafların görüşlerini açık yüreklilikle tartışmak suretiyle, istişareyle hazırladığımız bu programın, türkiye’nin programı olduğuna samimiyetle inanıyoruz.

değerli basın mensupları;

yakın tarihe baktığımızda ülkelerin ekonomilerinin, en çok siyasi istikrarsızlıklardan ve güven ikliminin bozulmasından etkilendiğini görüyoruz.

biz de bu tespitten hareketle, 2002 yılında ülkenin yönetimini devraldığımızdan beri türkiye’yi, istikrar ve güven esasına göre büyütmenin ve güçlendirmenin mücadelesini veriyoruz.

türkiye, uzunca bir dönem, koalisyonların yol açtığı istikrarsızlıkların, terör ve kaos ortamının tetiklediği güvensizlik ikliminin ağır bedellerini ödemiştir.

bu tablo, ülkemizin uluslararası siyasi, ekonomik, sosyal krizlere de hazırlıksız yakalanmasına yol açmıştır.

tek başımıza iktidarda bulunduğumuz hükümetlerimiz döneminde de bu sıkıntıyı hep gördüğümüz için sürekli tetikte olduk.

dirayetli yönetimimizle, 2009 küresel krizi gibi, 2013 sonrasındaki pek çok siyasi, sosyal, ekonomik sarsıntıyı başarıyla göğüslemeyi ve ülkemizi 2023 hedeflerinin rotasında tutmayı başardık.

yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde tıpkı salgın döneminde olduğu gibi, salgın sonrası dönemde de dünya, inşallah türkiye'nin başarılarını konuşmaya devam edecektir.

değerli basın mensupları

yaklaşık 20 yıldır büyük bir aşkla millete hizmet yolunda yürüyoruz. ak parti'yi kurduğumuzda makamlara değil, hizmete talip olmuştuk. ak parti'li kadrolar olarak şahsi ikbalimizi değil, milletin çıkarlarını, menfaatlerini yükselteceğimizin sözünü vermiştik.

bugüne kadar da ülkemize hizmette, aziz milletimize hizmetkar olmaktan başka hiçbir gaye gütmedik. vefayı ihmal etmeden, samimiyeti elden bırakmadan kimseyi dışlamadan, dışarıda bırakmadan, gönüller yapa yapa, kalpler kazana kazana davamızı bugünlere kadar getirdik. elbette bu süreçte yükü çekemeyenler, gücü tükenenler, nefesi kesilenler oldu. bu zorlu yolculukta egolarına, hırslarına, ihtiraslarına, kibirlerine yenik düşenler çıktı. biz bunların hiçbirine eyvallah etmedik. en büyük gücümüz olan milletimizle aramızdaki gönül bağının zayıflamasına asla izin vermedik. yaşadığımız onca saldırıya, ihanete, kumpasa rağmen milletin emanetini yere düşürmedik. zaferle değil, seferle mükellef olduğumuzun bilinciyle davamıza sahip çıkıyoruz. engeleri aşa aşa, tuzakları boza boza hedeflerimize doğru kararlılıkla yürüyoruz. dayanışma ruhunu güçlendirdiğimiz sürece allah'ın izniyle üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk bulunmuyor.

millet, bizden emaneti alıncaya kadar inşallah aşkla, şevkle, azimle ülkeye ve millete hizmet mücadelemizi sürdüreceğiz. bugün geriye doğru baktığımızda, 2021'in türkiye'si ile 2002'nin türkiye'si arasında dağlar kadar fark var. eski türkiye krizlerin, korkuların, yasakların, yoksullukların ülkesiydi. eski türkiye'de kavga, kaos, kargaşa, huzursuzluk vardı. eski türkiye'de gecelik faizlerin yüzde 7 bin 500'leri bulduğu ekonomik buhran vardı.

bugünün türkiye'si huzurun, barışın, özgürlüklerin, özgüvenin ülkesidir. bugünün türkiye'si, kalkınmanın, büyümenin, refahın barışın ülkesidir.

demokrasimize vurulan vesayet prangalarını tek tek ortadan kaldırarak milli iradeyi ülkemizde yeniden hakim kıldık. tüm vatandaşlarımızın özgürlük alanlarını genişleterek, cumhurla cumhuriyeti, devlet ile milleti yeniden kucaklaştırdık. demokraside, hukukta, eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, altyapıda, velhasıl hayatın her alanında ülkemizi hayal dahi edilemeyen seviyelere taşıdık. 84 milyonun her bir ferdine aynı sevda ile aynı heyecanla hizmet ettik.

değerli basın mensupları;

sözlerime son verirken altını çizerek söylemek istiyorum, cumhurbaşkanımız recep tayyip erdoğan liderliğindeki türkiye artık kurulan oyunlara fiğüran olarak dahil edilen bir ülke değil, oyun kuran ve oyun bozan bir ülkedir. yürüttüğümüz mücadeleyi başarıya ulaştırdığımızda türkiye siyasi ve ekonomik olarak dünyanın en büyükleri arasında yer alacaktır diyor birkez daha ekonomik reform paketimizin hayırlı olmasını yüce allah’tan niyaz ediyor katılımınız dolayısıyla siz değerli basın mensuplarına teşekkür ediyorum.” habermerkezi