Pandemi süreci nedeniyle yasaklanan düğünler 1 Temmuz itibariyle açıldı. Düğünlerin yapılacak olması tüm yasakları tamamen ortadan kaldırmadı. Düğünlerde sadece orkestraya izin verilmesi, davulcuları halk tabiriyle kirveleri zor durumda bıraktı. Tüm geçimini düğünlerde şaba geleneğini icra ederek kazanan davulcu ve zurnacılar duruma isyan etti.

? Düğünlerde davullara izin yok
Atadan, dededen kalan kültür mirasına sahip çıkan ve bu kültürle para kazanan davulcular Mart ayında çıkan Koronavirüs salgını nedeniyle hanelerinin geçimini sağlamakta güçlük çekiyor. Yetkililere seslenen davulcular üç gün süren düğünlere izin verilmesi gerektiğini, bu sayede sosyal mesafe kurallarına uyarak gelen misafirlerin bir güne değil üç güne bölüneceğini belirtti.

? Baş Davulculardan Ali Davulcu yaptığı açıklamada, 1 Temmuzu beklerken hüzünle karşılaştık, Düğün sahibimiz aradı davullu düğünlerin iptal olduğunu söyledi. bende bunun üzerinde kaymakamlığa gittim, yetkililerle görüştük, Karakola gittim, ordan edindiğim bilgiler sadece orkestralar çalacak onlar da sadece fon müziği çalacak. Bizim zurnamız, davulumuz susarsa bizim karnımız doymuyor. Başka bir ek gelirimiz yok, maaşımız yok, sigortamız yok, düğünden başka gelirimiz yok. Düğünlere açılacak diye umutla bekledik. Düğünler açıldı bu sefer davul zurna yasak. Sadece böcekli beldesi boyalı mahallesinde altmış (60) tane davulcu arkadaşımız var, ailesini bunla geçindiren. Düğünler de orkestra çalacak kimse oynamayacak diye bir şey yok, bizim halkımız tıpırtı duysa oynar tutamazsın. Davullu olunca şabalı oluyormuş biz buna çare buluruz, paraları zarfa koyarız bir önlem alırız. Şabalı Düğünler üç gün, misafirler düğün salonunda olduğu gibi iki saate değil üç güne yayıyoruz bu sayede her gün 50-100 kişi parça parça gelir, Sosyal mesafe kurallarına uyuluyor.

Babadan Gelen Davulculuk Mesleği

? Devlet bahçeli kendisi bizim memleketimiz kendisinden bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Benim ismim Ali soyadım Davulcu, benim bu işten başka hiçbir şeyim yok. Yapabileceğim meslek bu,yaptığım da bu. Babamdan gördüğüm davulculuk mesleği, kökenimiz davulcu bizim.
? Davulculardan Davut Pekçalar yaptığı açıklamada, 35 senedir bu mesleğini yapıyorum. Koronavirüs nedeniyle ertelen düğünler başlayacağını duyunca davullarımızı, zurnalarımızı yeniledik. bir günde 1000 lira para kazanıyoruz onuda sekize bölüyoruz kişi başı 150 lira gibi para düşüyor. Devlet büyüklerimiz biz davulculara bir tolerans sağlasınlar. Benim on iki düğünüm vardı hepsi iptal oldu. Şaba Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yapılan bir şey hem düğün sahibine yardım hem bizlere yardım. Şaba olmadan biz para kazanamayız.

Kemal Davulcu, yaklaşık beş aydır bir gelir elde edemiyoruz. Çocuklarımız ve kendimiz aç kalıyoruz. Değerli büyüklerimizden ricamız bize müsaade etsinler işimizi yapalım. Atamızdan, dedemizden kalan bir iş bu. ifadelerine kullandı. Ersin Şimşek 'in özel haberi

https://www.youtube.com/watch?v=ZuHc9M6GHUc&t=6s