CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, TMO’nun buğday alım fiyatlarıyla çiftçilerin belini doğrultamayacağını ve üretimden kopmalarına neden olacağını söyledi. Çiftçileri tarlada ziyaret eden Gürer, yanlış tarım politikalarının düşük alım fiyatlarıyla zirveye ulaştığını belirtti. Gürer, "Buğdayda %12,5, arpada %3,5 fiyat artışı çiftçiyi sahipsiz bırakıyor" dedi.

Gürer, Niğde'deki Ereğli ilçesi Zengen Köyü’nde hasat hazırlığında olan çiftçilerle buluştu. Çiftçi Şahin Tulgar, “Bu fiyatlarla ayakta durma şansımız yok. Geçen yıl 8250 TL olan buğday bu yıl 9250 TL. Mazot geçen yıl 18 TL iken bu yıl 40 TL'yi geçti. Bu şartlarla ekim yapmam” dedi.

Gürer, TMO’nun düşük alım fiyatlarıyla çiftçiyi zor durumda bıraktığını, tarlada alım yapmadığını ve ürünleri çiftçinin ayağına istediğini belirtti. "Geçen yıla göre fiyat artışı yapılmadı. ÇKS kaydı ve randevu alımı gerekiyor. Ödemeler birkaç ay sonra yapılıyor. Çiftçiye zulüm ediliyor. İthal ürünlerle yabancı çiftçiye destek veriliyor. Bu yıl 2 milyon 880 bin ton buğday ve 17 bin 95 ton arpa ithal ettik" diye konuştu.

Maliyetler Arttı

Gürer, TÜİK verilerine göre tarım girdi maliyetlerinin %79 arttığını ve TMO’nun düşük alım fiyatının çiftçiye darbe olduğunu söyledi. "Geçen yıl TMO 12 milyon ton buğday alırken, bu yıl 3,5 milyon ton hedefi var. Bu, piyasayı tüccara teslim etmek demektir. Tarla kirası, ilaç, gübre, tohum, mazot, traktör ve biçerdöver giderleri arttı. TMO alım fiyatlarını revize etmeli ve 15000 TL ton fiyatı ile alıma girmelidir" dedi.

Otomotivde 'ÖTV İndirimi' Heyecanı: Oranlar Düştü, Fiyatlar Ne Olacak? Otomotivde 'ÖTV İndirimi' Heyecanı: Oranlar Düştü, Fiyatlar Ne Olacak?

Bakan Ne Dediğini Bilmiyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın çiftçiyi kışkırtmakla suçladığını belirten Gürer, TMO’nun düşük alım fiyatlarıyla çiftçiyi ezdiğini söyledi. "Maliyetlerin altında alım fiyatı açıklandı. Bu rakamlar kamuoyu ile paylaşılmalıdır. TMO alım fiyatı çiftçi için tarımdan vazgeçmek demektir. Bakanın gerçeklerle değerlendirme yapması gerekmektedir. Borcu olmayan çiftçi kalmadı. TÜİK’e göre 2024’te 1 milyon ton buğday rekolte kaybı bekleniyor. Bu fiyatlar düzeltilmezse, gelecek yıl sorunlar artacak. TMO, çiftçiye değil, tüccara çalışıyor" dedi.

Gürer Köy


Editör: Mustafa Düzenli