Son yapılan araştırmalar, depremden etkilenen illerde konut fiyatlarının ve kira bedellerinin ülke ortalamasının üzerinde artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (4)

Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre, mart ayında ülke genelinde konut fiyatları yüzde 57 artış gösterdi.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (5)

Ancak depremden etkilenen 11 ilde bu artış oranı ülke genel ortalamasının üzerinde bulunuyor.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (6)Özellikle Hatay ve Kilis gibi illerde yıllık fiyat artışı metrekare fiyatı 13 bin ile 19 bin TL arasında değişirken, ortalama satış fiyatları 1.8 milyon ile 3 milyon TL arasında değişiyor.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (2)

Mart ayında Türkiye genelinde kira artışı yüzde 61 olarak hesaplanırken, 10 ilde yapılan incelemede 7 ilin bu ortalamadan çok daha yüksek artış gösterdiği görülüyor.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (3)Elazığ'da yıllık kira artışı yüzde 224, Şanlıurfa'da yüzde 154, Kilis ve Osmaniye'de ise yüzde 144 ila 500 TL arasında değişiyor.

İlk Evim Konut Kredisi Başvuru Şartları Ve Detaylar Belli Oldu (1)Ayrıca, Endeksa'nın incelemesine göre martta yıllık konut fiyat artışında Ardahan yüzde 113 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 99 artışla Bayburt ve Karabük izliyor.

Osmaniye'de Deprem Konutları İçin Kura Heyecanı (5)Kira artışında ise Gümüşhane yüzde 272 ile ilk sırada yer alıyor.

Multinet Up'a "B2B Excellence Awards"tan çifte ödül Multinet Up'a "B2B Excellence Awards"tan çifte ödül

Osmaniye'de Deprem Konutları İçin Kura Heyecanı (4)Deprem bölgesindeki bu fiyat artışlarına rağmen, Türkiye genelinde fiyat artışının reelde düştüğü görülüyor. TCMB'nin verilerine göre yıllık fiyat artışı enflasyonun altında kaldı.

Konut2Deprem bölgesindeki bu fiyat artışlarının, bölge halkı için ciddi bir sınav olduğu ve barınma sorununu daha da derinleştirdiği belirtiliyor.

Editör: Mustafa Düzenli