Yaş “Hayvancılığımızın, çiftçiliğimizin desteklenmesini istiyoruz”

CHP Osmaniye Milletvekili A. Adayı Veteriner Hekim Mahmut Yaş deprem bölgesindeki yem fabrikalarının zarar görmesi nedeniyle hayvan besicilerinin yem sıkıntısı çekmeye başladığını söyledi.

Bölgede gün geçtikçe depremin etkilerini daha fazla hissedildiği ifade edene Yaş “Bölgemizde yaşanan deprem felaketinden sonra maalesef çok üzücü günlerden Tüm bölgemizdeki tüm hayat hayatını kaybeden depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yaralı vatandaşımızın acil şifalar diliyoruz.

Ayrıca hayatını kaybeden vatandaşlarımın yakınlarında da sabır, sabırlar diliyorum.

Maalesef deprem bitti gibi ama hayat devam ediyor.

bu depremin sonuçlarında da çok büyük olumsuzluklar ortaya çıkmaya başladı” dedi.

Depremin etkileri daha fazla hisseden Kahramanmaraş'da çiftlilerin hayvanlarının üçte bir fiyatına satmaya başladığını kaydeden CHP Osmaniye Milletvekili A. Adayı Veteriner Hekim Mahmut Yaş “ Gün geçtikçe. Özellikle deprem bölgesinde bazı köylerde maalesef çiftçilerimiz, köylülerimiz çok zor zamanlardan geçiyor.

Bütün mal varlıklarını kaybetmişler. Bir yiyecek ekmek almak için paraların falan hiç tamamını kaybetmişler. zar zor ahırlardan çıkardık. Birkaç canlı hayvanın da maalesef üçte bir fiyatına satmak zorunda kaldılar. Otuz bin lira değerinde olan bir hayvanı on bin liraya satmak zorunda kaldılar. Çünkü karınlarını doyurmakları gerekiyor.

Bu konuda da maalesef hükümet çok sınıfta kaldı.

Bu aşamada, ayrıca yem fabrikalarının büyük bir bölgedeki yem fabrikalarının büyük bir kısmının depremden etkilenmesi sonucu yem fiyatlarında artış, yem temininde zorluklar yaşanması bölge hayvancılığını çok zor duruma sokmaktadır” şeklinde konuştu.

Depremden etkilenen yetiştiricilerin yaşadıkları sorunlar için acil çözüm üretilmesi gerektiği ifade ederek önerilerini sıraladı “Devletimizden, hükümetimizden mutlaka acil bir çiftçilerimize, hayvancılarımıza acil bir yardım talep ediyoruz.

çiftçilerimizi yalnız bırakılmamalı

çiftçilerimizi yalnız bırakılmamalı. Köylülerimizi yalnız bırakılmamalı ve desteklenmeli bu süreçte. Bir de hayvancılık ve tarım bakımından farklı bir noktaya değinmek istiyorum. Şu zamanda şehirlerde betonlaşma betonlaşmayla şehirlere yığılan insan popülasyonu bu bugünlerde tamamen kırsal kesimlere dağıldı. Bunu aslında bir fırsat bilerek bu bölgede bu insanların istihdamlarını sağlayarak bu insanların kırsal kesimlerde Geçimlerini sağlayacak düzeyde desteklenerek köyden kente göçlerin önüne geçebiliriz ve ülke tarım hayvancılığını kalkındırarak ülkemize katma değer ve ülkemizin zenginleşmesine sebep olabiliriz. Mesela şu anda insanlar köylere gidiyor.

Normal nüfusunun üç katı, dört katı nüfusa ulaşmış şu anda köylerimiz. Şu anda tarım hayvancılığa hükümet destek verse tarım ve hayvancılığa destek verse çiftçilerimize destek olsa tıpkı Avrupa ülkelerindeki gibi elini çiftçinin ve hayvancıların hayvancılık yapan vatandaşlarımız üzerinden çekmeden bunlara birebir destek olarak alım garantisi vererek üretime teşvik destek olsa ve teşvik verse ülkemiz tarım hayvancılık konusunda ve gıda konusunda kendi kendine Yetebilir ülkeleri arasına tekrardan girebilir.

Bunu bir fırsata dönüştürerek fırsatlara da dönüştürerek bu konuların tekrardan ele alınmasını ve hayvancılığımızın, çiftçiliğimizin desteklenmesini istiyoruz” dedi. Haber : Fatma H. Şimşek