Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 11 Ekim 2024 tarihinde paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistikleri’nden derlediği “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni”ni yayımladı. Rapor, 2024 yılının Ağustos ayında Türkiye’ye 497 milyon dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleştiğini ortaya koydu.

Atatürk, Vefatının 86. Yıl Dönümünde Dolmabahçe Sarayı'nda Anıldı Atatürk, Vefatının 86. Yıl Dönümünde Dolmabahçe Sarayı'nda Anıldı

Yılın İlk 8 Ayında Toplam UDY Miktarı 6,41 Milyar Dolar

Güncel verilere göre, 2024 yılının ilk sekiz ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı 6,41 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu rakam, 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 2’lik bir düşüşü ifade ediyor. 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 270 milyar dolara yaklaştı.

Ağustos Ayındaki Yatırım Dağılımı

Ağustos ayında gerçekleşen 497 milyon dolarlık toplam UDY girişi içerisinde, 283 milyon doları yatırım sermayesi olarak kaydedildi. Yatırımların 201 milyon doları yabancı uyruklulara yapılan gayrimenkul satışından, 35 milyon doları ise borçlanma araçları yoluyla gerçekleşti. Ağustos ayındaki toplam UDY, yatırım tasfiyelerinin 22 milyon dolarlık aşağı yöndeki etkisi ile 497 milyon dolar olarak belirlendi.

En Fazla Yatırım Sektörleri

2024 yılının Ağustos ayında gerçekleşen 283 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişlerinde, toptan ve perakende ticaret sektörü 46 milyon dolarlık yatırım girişi ile yüzde 16’lık pay aldı. Gıda, içecek ve tütün ürünleri imalatı da aynı dönemde yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 16’sını çekti. En fazla yatırımın gerçekleştiği diğer sektörler arasında kimyasalların, kimyasal ürünlerin ve temel eczacılık ürünleri ile malzemelerinin imalatı yüzde 11’lik pay alırken, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) ise yüzde 9’luk pay ile öne çıktı.

Ülkeler Bazında Yatırım Girişi

Ağustos ayında Türkiye’ye en fazla uluslararası yatırım yapan ülkeler arasında Almanya yüzde 22 ile birinci sırada yer aldı. İsviçre yüzde 11, Hollanda yüzde 10, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Fransa ise yüzde 9 pay ile takip etti. Lüksemburg yüzde 8, Tayvan ise yüzde 7’lik paya sahip oldu.

Avrupa'nın Yatırım Payı

2002-2023 döneminde Türkiye’ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 59’unu elinde bulunduran Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri, 2024 yılının sekizinci ayında Türkiye’ye yapılan yatırımlarda yüzde 54 pay aldı. AB üyesi olmayan diğer Avrupa ülkeleri ise yüzde 16’lık paylarıyla Türkiye’ye en çok yatırım yapan ikinci bölge oldu.

YASED’in raporu, Türkiye’nin uluslararası yatırım ortamının dinamiklerini ve ülkeye olan ilgiyi gözler önüne seriyor. 2024’ün ilk sekiz ayında yaşanan düşüş, yatırım stratejilerinin gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor. Türkiye, potansiyel yatırımcılar için cazibesini korumak adına çeşitli sektörlerdeki yatırımları teşvik etmeye devam etmelidir.

Kaynak: igf