İSTANBUL – Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları yeniden gündemde. İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sevcan Battal Özkan, kurban kesimiyle ilgili hayati öneme sahip hijyen kuralları hakkında açıklamalarda bulunarak, toplum sağlığının korunması için kesim alanları, ekipman ve personel hijyeninin titizlikle sağlanması gerektiğini vurguladı.

55 Sayfalık PKK  Raporunda Osmaniye Detayları
55 Sayfalık PKK Raporunda Osmaniye Detayları
İçeriği Görüntüle

Alanlar Temiz, Aletler Dezenfekte Olmalı

Kesim öncesinde ve her kesimden sonra alanların dezenfekte edilmesi gerektiğini belirten Özkan, lavabo ve tuvaletlerde mutlaka sıvı sabun, el dezenfektanı ve tek kullanımlık havlu bulunması gerektiğini söyledi. Bu alanların düzenli olarak denetlenmesinin de altını çizdi.

“Temizlik ve hijyen kuralları sadece etin güvenliği için değil, toplum sağlığı için de olmazsa olmazdır.” – Öğr. Gör. Sevcan Battal Özkan

Kesim Aletleri Ayrı Kullanılmalı, Personel Görevli Alanda Kalmalı

Özkan, kesim, deri yüzme ve iç organ çıkarma işlemlerinin farklı kişiler tarafından yapılması gerektiğini, bu ayrımın kontaminasyonu önleyeceğini belirtti. Ayrıca kullanılan aletlerin her işlemden sonra yıkanıp dezenfekte edilmesinin şart olduğunu söyledi.

Et İşlemleri İçin Ayrı Tezgâh, Plastik Kesim Tahtası Önerisi

Etin parçalanma işlemlerinin sadece bu işleme ayrılmış, tercihen paslanmaz çelikten yapılmış tezgâhlarda yapılması gerektiğini ifade eden Özkan, kesim tahtası kullanılacaksa sertifikalı plastik malzemelerin tercih edilmesini önerdi. Etin işlendiği alanların, hayvanın iç organlarının çıkarıldığı yerlerden fiziksel olarak ayrı olması gerektiğini vurguladı.

Personelin Hijyeni ve Koruyucu Donanımı Şart

Kesim personelinin açık yara, çıban gibi lezyonlarının olmaması gerektiğini söyleyen Özkan, varsa bu bölgelerin su geçirmez, hijyenik malzemeyle kapatılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca kesim sırasında sadece bu iş için ayrılmış önlük, bone, çizme ve eldiven gibi koruyucu kıyafetlerin kullanılması gerektiğini belirtti.

Haşere ve Evcil Hayvanlara Kesim Alanında Yer Yok

Kesim alanlarının haşerelerden ve evcil hayvanlardan tamamen izole edilmesi gerektiğini belirten Özkan, bu alanlarda gerektiğinde ilaçlama ve biyolojik önlem alınmasının şart olduğunu vurguladı.

Etin Saklama Koşulları da Hayati

Özkan, kurban etlerinin +4°C’de 5-6 gün, kıyma halinde ise 1 gün saklanabileceğini; daha uzun süre muhafaza edilmek istenen etlerin mutlaka -18°C’de dondurularak saklanması gerektiğini belirtti. Aksi durumda etin bozulabileceği ve gıda zehirlenmelerine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Muhabir: Öznur Atayeter