İYİ Parti Osmaniye İl Başkanı Serat Kılıç: “İktidarın yanlış politikalarının bedelini halk ödüyor”
TL’nin Değer Kaybı Sürüyor, Dolar 40 TL’ye Dayandı
2025 yılının ilk beş ayında Türk Lirası, Amerikan doları karşısında %10,9 oranında değer kaybederek gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performansı sergileyen ikinci para birimi oldu. Listenin başında ise sürekli krizle anılan Arjantin Pesosu, %15,33’lük kayıpla yer aldı. Rus Rublesi ise dolar karşısında %31,71 değer kazanarak dikkat çeken bir başarıya imza attı.
Ekonomik Kriz Derinleşiyor, Müdahaleler Yetersiz Kaldı
TL’nin değer kaybı özellikle 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından hız kazandı. Siyasi gerilimle birlikte Türk Lirası yaklaşık %12 değer kaybederek 41.2 TL seviyelerini gördü. Merkez Bankası bu süreçte 26 milyar dolarlık müdahaleye rağmen piyasadaki sert dalgalanmayı önleyemedi. Dolar endeksindeki gerilemeden bile olumlu etkilenemeyen Türk Lirası, yatırımcı güveninin zayıfladığı para birimleri arasında yer aldı.
İYİ Parti Osmaniye İl Başkanı Serat Kılıç’tan Sert Tepki
Ekonomik göstergelere ilişkin değerlendirmede bulunan İYİ Parti Osmaniye İl Başkanı Serat Kılıç, yaşanan döviz krizinin faturasının yine vatandaşa kesildiğini ifade etti.
“AKP iktidarının günü kurtarmaya yönelik, popülist ve bilim dışı ekonomi politikalarının sonucu olarak Türk Lirası tarihinin en değersiz dönemini yaşıyor,” diyen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Osmaniye’de vatandaş, pazarda file dolduramıyor, kirayı, faturayı ödeyemiyor. Dolar 1.67 TL’den 40 TL’ye dayandı. İktidar hâlâ ‘istikrar’dan bahsediyor. İstikrar dedikleri, halkın daha fazla yoksullaştığı bir düzen.”
Gelişmekte Olan Ülkelerde Rüzgâr Tersine Döndü
TL'nin aksine, gelişmekte olan birçok ülkenin para birimi dolara karşı değer kazandı. Rus Rublesi yıl başından bu yana %31,74 değer kazanırken; Çek Korunası %10,98, Macar Forinti %10,38, Brezilya Reali %8,05, Meksika Pesosu %6,75, Kore Wonu %6,35 oranlarında değer artışı yaşadı.
AKP Döneminde Dolar %2.248 Arttı
3 Kasım 2002’de 1,67 TL olan dolar, bugün 39,21 TL’ye ulaşarak %2.248’lik bir artış gösterdi. Bu süreçte, "güçlü ekonomi" söylemleriyle başlayan iktidar serüveni, ekonomide derin bir kur krizine ve yaygın halk yoksulluğuna dönüştü.