DOLAR 19,0183 -0.03%
EURO 20,2982 0.07%
ALTIN 1.208,45-0,63
BITCOIN 5377314,22%
Osmaniye
15°

KAPALI

05:45

İMSAK'A KALAN SÜRE

Brachial pleksus Yaralanması Nedir?

Brachial pleksus Yaralanması Nedir?

ABONE OL
6 Şubat 2022 17:39
Brachial pleksus Yaralanması Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BrakialPleksus, boyun seviyesindeki omurilikten çıkan sinir köklerinin  birleşerek birbirleri ile bağlantı oluşturduğu büyük bir sinir topluluğudur. Bu sinirler kürek kemiği, omuz ve kol kaslarının hareketini ve duyusunu sağlar. Herhangi bir sebeple hasara uğraması sonucunda kürek kemiği, omuz, dirsek, el bileği, el ve parmak kasları etkilenebilir. Zedelenmenin şiddetine ve sinirin zedelenen bölümlerine göre çalışmayan veya etkilenen kaslar değişiklik gösterir.

2019 yılında 6 aylıkken tedavisine başladığımız bir hastamızdan bahsetmek istiyorum.  Daha 6 aylıkken sağ kolunu hareket ettiremediği  annesi tarafından fark edilen bebeğimiz uzman hekimlerimizin yaptığı testler ve konulan teşhis sonrası fizik tedaviye yönlendirildi. Brahialpleksus sinirindeki hasar sonucu sağ kolunu kullanamıyordu. Omuz , dirsek , el bileği ve parmaklarda güçsüzlük olan bebek hastamızda , başlangıçta eklem hareket açıklığını korumayı hedefledik. Aktif-asistif güçlendirme egzersizleriyle çalıştık, kısa olan kaslarına germe egzersizleri yaptık. Kimi zaman uyarılmasını istediğimiz spesifik bölgelerini gıdıklayarak veya bebeğin dikkatini çeken oyuncakları ile aktif kas hareketini ortaya çıkarmayı hedefledik.  Ailesine yaptırmaları gereken egzersizleri ev ödevi olarak yapmalarını ve tedavide etkin rol almalarını istedik. Bu zorlu süreçleri geride bıraktığımız 120 seans yaklaşık bir buçuk yılımızı almıştı. Bu süreç sonrası bebek hastamızın gösterdiği gelişme hepimizi sevindirdi.

Artık kolunu istediği gibi kaldırıyor, elleriyle oyuncaklarını kaldırabiliyor , etrafına gülücükler saçarak oyun oynayabiliyor.

Şuan çok az ince beceri fonksiyonlarında zorlanan bebeğimizin fizik tedavisi devam ediyor. Diğer arkadaşları gibi sağlıklı bir şekilde kolunu kullanmaya başlayıp, anatomik ve fizyolojik sınırlarını tamamladığında sonlandıracağız seanslarını.

Lütfen tedaviyi ertelemeyin.Nörolojik problemlerde bir günün bile çok önemi var.Doğru tedavi kadar erken tedavinin de iyileşmeye olan katkıları yadsınamaz.

Özellikle brachialpleksus tanısında 2 yaş ve üzerinde tedaviye gelen hastalarda iyileşme bu kadar kolay ve etkin olmuyor. Hem iyileşme süresi uzuyor hemde bu kadar ileri seviyede iyileşme olmuyor.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinde,  Ailenin ev egzersizlerine gösterdiği özen ve günlük ev egzersizlerini  uygulaması hastamızın sağlığına kavuşmasını hızlandırıyor. Fizyoterapistler olarak hastalarımıza ödev olarak verdiğimiz ev egzersizlerini  yapmalarına çok ihtiyacımız var

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r