DOLAR 19,1906 0.04%
EURO 20,8128 -0.7%
ALTIN 1.220,04-0,04
BITCOIN 5448370,70%
Osmaniye
13°

PARÇALI BULUTLU

05:18

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bir sonraki salgını düşünmeye başlamak için henüz çok erken değil

Bir sonraki salgını düşünmeye başlamak için henüz çok erken değil

ABONE OL
4 Şubat 2021 23:08
Bir sonraki salgını düşünmeye başlamak için henüz çok erken değil
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bill Gates Bu haftaki yazısında gelecek olan diğer salgınlara karşı uyardı

Bill: Bana en çok sorulan sorulardan biri, dünyanın normale döneceğini düşündüğüm zaman. Neden olduğunu anlıyorum. Hepimiz, COVID-19’dan önceki duruma dönmek istiyoruz. Ama asla geri dönmemeyi umduğum bir alan var: pandemilerle ilgili gönül rahatlığımız.

Talihsiz gerçek şu ki, COVID-19 son salgın olmayabilir. Bir sonraki saldırının ne zaman vuracağını veya grip mi, koronavirüs mü yoksa daha önce hiç görmediğimiz yeni bir hastalık mı olacağını bilmiyoruz. Ama bildiğimiz şey, tekrar düz bir şekilde yakalanmayı göze alamayacağımız. Dünya bunu önlemek için adımlar atmadıkça, bir sonraki salgının tehdidi her zaman başımızın üzerinde olacak.

FATURA: Tahmin etmek kadar korkutucu olsa da, bir sonraki salgın biyoterörizmin sonucu bile olabilir.

İyi haber şu ki, bulaşıcı hastalık salgınlarının önüne geçebiliriz. Dünya birçok yönden COVID-19’a hazırlanmakta başarısız olsa da, hala geçmişteki salgınlara yanıt olarak alınan önlemlerden yararlanıyoruz. Örneğin, Ebola salgını, yeni aşıların geliştirilmesini hızlandırmamız gerektiğini açıkça ortaya koydu. Bu nedenle vakfımız , Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu oluşturmak için hükümetler ve diğer fon sağlayıcılarla ortaklık kurdu . CEPI, Moderna ve Oxford AstraZeneca aşıları da dahil olmak üzere bir dizi COVID-19 adayına fon sağladı ve Melinda’nın yazdığı aşı özsermaye çalışmasına derinden dahil oldu.

Geçen yılın zorluklarının tekrar yaşanmasını önlemek için, pandemiye hazırlık savaş tehdidini aldığımız kadar ciddiye alınmalıdır. Dünyanın, COVID-19 ile paha biçilmezliği kanıtlanmış CEPI gibi kuruluşlara ve Ar-Ge yatırımlarına iki katına çıkması gerekiyor. Ayrıca henüz var olmayan yepyeni yetenekler geliştirmemiz gerekiyor.

Bir sonraki pandemiyi durdurmak için yılda on milyarlarca dolar harcamak gerekecek – büyük bir yatırım, ancak COVID-19 salgınının dünyaya 28 trilyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor . Trilyonları kurtarmak (ve milyonlarca ölümü önlemek) için dünyanın milyarlar harcaması gerekiyor. Bunun dünyanın satın alabileceği en iyi ve en uygun maliyetli sigorta poliçesi olduğunu düşünüyorum.

Bu yatırımın büyük bir kısmının zengin ülkelerden gelmesi gerekiyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerin ve bizimki gibi vakıfların oynayacağı bir rol var, ancak yüksek gelirli ülkelerden hükümetlerin burada sorumluluğu yönetmesi gerekiyor çünkü onlar için çok büyük faydalar var. Zengin bir ülkede yaşıyorsanız, hükümetinizin dünya çapında pandemiye hazırlıklı olma konusunda büyük çaba sarf etmesi sizin yararınızadır. Melinda, COVID-19’un her yerde her yerde sağlık için bir tehdit olduğunu yazdı; aynı şey bir sonraki potansiyel pandemi için de geçerlidir. Patojenleri kendi yollarında durdurmak için oluşturulan araçlar ve sistemler, düşük ve orta gelirli ülkeler de dahil olmak üzere tüm dünyaya yayılmalıdır.

Başlamak için, hükümetlerin bizi bu mevcut salgından kurtaran bilimsel araçlara yatırım yapmaya devam etmesi gerekiyor – COVID-19 geride kaldıktan sonra bile. Yeni atılımlar, bir dahaki sefere yeni bir hastalık ortaya çıktığında bize ayak uyduracak. Amerika Birleşik Devletleri’nde COVID-19 için yeterli test kapasitesi elde etmek aylar sürdü. Ancak çok hızlı bir şekilde uygulanabilen teşhisler oluşturmak mümkündür. Bir sonraki salgına kadar, her hafta küresel nüfusun yüzde 20’sini test edebilecek mega teşhis platformları dediğim şeye sahip olacağımızı umuyorum.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r