Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, 2023 Aralık ayında SEDDK tarafından belirlenen hasar maliyet endeksi uygulamasıyla yenilikler getiriyor.

Bu uygulama, değişen ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak, sigortalıların haklarını korumayı ve hasar prim dengesini sürdürülebilir kılmayı amaçlıyor.

Otomobil-1Hasar maliyet endeksi, zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde temel referans noktası olarak kullanılacak. Her ay, asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri gibi faktörler göz önünde bulundurularak hesaplanacak olan bu endeks, prim miktarının belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak.

Aracın modeli, yaşı, ikamet edilen bölge gibi faktörlerin yanı sıra endeksi oluşturan fiyatların değişimleri de prim miktarını etkileyecek.

2023 Otomobil Piyasasında Fiyatlar ve Trendler: İMAS Başkanı DeğerlendirdiSEDDK’nın yayımladığı genelgeye göre, hasar maliyet endeksine dayalı olarak hesaplanan mayıs ayı prim artışı azami yüzde 3 olarak belirlendi. Bu sayede sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarını en fazla yüzde 3 oranında artırabilecekler.

Ayrıca, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, hasar maliyet endeksindeki önemli kalemin asgari ücret artışı olduğunu vurgulayarak, kaskoda olduğu gibi serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini savundu. Yılmaz, bu değişiklikle sigortalıların daha uygun primlerle poliçeye ulaşabileceğini belirtti.

OtomobilBu uygulama ile sigorta primlerinde adil ve dengeleyici bir yaklaşımın benimsenmesi hedeflenirken, vatandaşların da hakları korunmuş olacak.

Türkiye'de Trafikte Güvenliği Sağlayan Zorunlu Trafik Sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası, bir aracın trafiğe çıkabilmesi için yasal olarak zorunlu olan bir sigorta türüdür. Bu sigorta, Türkiye'de Trafik Sigortaları Tarife ve Talimatları Genel Şartlarına göre düzenlenir. Peki, bu sigorta nedir, nasıl çalışır ve hangi avantajları sağlar? İşte detaylar:

Otomobil 3 (1)1. Zorunlu Trafik Sigortası Nedir? Zorunlu Trafik Sigortası, araç sahiplerinin veya sürücülerin, kaza sonucu üçüncü şahıslara verebilecekleri maddi zararları karşılamak amacıyla yaptırmak zorunda oldukları bir sigorta türüdür. Bu sigorta, kaza sonucu oluşan maddi zararları tazmin etmek için kullanılır. Kaza sonucu oluşan hasarlar, sigorta şirketi tarafından karşılanır ve tazminatlar üçüncü şahıslara ödenir.

Trafik Kazası2. Nasıl Çalışır? Zorunlu Trafik Sigortası, Türkiye'de Trafik Sigortaları Tarife ve Talimatlarına göre düzenlenir. Araç sahipleri, araçlarını trafiğe çıkarabilmek için bu sigortayı yaptırmak zorundadır. Sigorta primi, aracın cinsine, yaşına, motor gücüne ve kullanım amacına göre belirlenir. Poliçe sahibi, primi ödedikten sonra belirlenen süre boyunca sigortalı olur ve bu süre boyunca kaza durumunda üçüncü şahıslara verebileceği maddi zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Kışla Kavşağında Trafik Işıklarının Arızası Trafiği Kaosa Sürüklüyor (1)3. Avantajları Nelerdir? Zorunlu Trafik Sigortası'nın en önemli avantajlarından biri, kaza sonucu üçüncü şahıslara verilebilecek maddi zararları karşılamasıdır. Bu sigorta, araç sahiplerini ve diğer sürücüleri olası maddi zararlardan korur. Ayrıca, Trafik Sigortası Kanunu'na göre zorunlu olan bu sigortayı yaptırmayan araç sahiplerine ciddi cezalar uygulanabilir.

Antalya Valisi Şahin'den 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı Antalya Valisi Şahin'den 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı

Ötv Muafiyetli Renault Taliant4. Sonuç Zorunlu Trafik Sigortası, Türkiye'de araç sahiplerinin ve sürücülerin yasal olarak yapmak zorunda oldukları bir sigorta türüdür. Bu sigorta, kaza sonucu üçüncü şahıslara verebilecekleri maddi zararları karşılar ve araç sahiplerini olası maddi zararlardan korur. Dolayısıyla, her araç sahibinin bu sigortayı yaptırması ve primlerini düzenli olarak ödemesi önemlidir.

Editör: Ertuğrul Salih Çimen