İşte detaylar:

Sıcaklık Rekorları: 2024 mart ayı, son 53 yıl içinde en sıcak 9. mart olarak kaydedildi. Ortalama maksimum sıcaklıklar, 1991-2020 normallerine göre 4,1 derece daha yüksek olarak gerçekleşti. En düşük sıcaklık -22,3 derece ile Özalp'te, en yüksek sıcaklık ise 31,9 derece ile Adana'da ölçüldü. İç Anadolu, Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklık normallerinin üzerinde artışlar yaşandı.

Yağış Durumu: Mart ayı yağışları, Türkiye genelinde normallerine göre değişkenlik gösterdi. Toplam yağış miktarı 69,5 mm olarak ölçülürken, geçen yılın mart ayı yağışlarına göre ise yüzde 27 azalma yaşandı. Doğu Anadolu'nun doğusu ve güneyi ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda yoğun yağışlar görülürken, Akdeniz Bölgesi'nde son 11 yılın en düşük mart ayı yağışı kaydedildi. En fazla yağış 207,9 mm ile Şırnak'ta, en az yağış ise 29 mm ile Kırıkkale'de ölçüldü.

Antalya Muratpaşa turları satışta Antalya Muratpaşa turları satışta

Mart ayı boyunca ortalama yağışlı gün sayısı 12,8 olarak kaydedilirken, bu rakam 1991-2020 normallerine göre biraz daha yüksek oldu. Bazı bölgelerde yağışlı gün sayısı normallerin üzerinde seyrederken, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde daha az yağışlı günler yaşandı.

Türkiye'nin genelinde mart ayında yaşanan sıcaklık artışı ve yağışların değişkenliği, iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte dikkat çekiyor. Bu durum, iklim koşullarının gelecek yıllarda da daha belirgin şekilde değişebileceğine işaret ediyor. 

Editör: Resul Özdil