İSTANBUL (AA) - Türkiye Aile İşletmeleri Derneğinin (TAİDER), aile şirketlerinin sürdürülebilir iş modelleri geliştirmesine ve sürdürülebilirlik yolculuklarında ilerlemesine destek olmak amacıyla geliştirdiği Kuzey Yıldızı Aile İşletmelerinde Sürdürülebilirlik Programı'nın 7. Dönem Zirvesi'nde 6 dalda ödül verildi.

Ataşehir'deki MEXT Teknoloji Merkezi'nde düzenlenen programın açılış konuşmasını TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten yaptı.

TAİDER'in varlık sebebinin sürdürülebilirlik olduğunu ifade eden Olten, "Dünyanın gelecekteki çevresel koşulları belirsizken ve teknoloji sürekli değişirken, sürdürülebilirlik konusunda artan bir farkındalık yaratmak bizi son derece mutlu ediyor. Kuzey Yıldızı Programı şirketlerin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlardaki stratejilerini ve hedeflerini belirlemesine olanak sağlayan sürdürülebilirlik yol haritasında önemli bir rol oynuyor. Nesilden nesile geçişle sürdürülebilirlik ilkesini benimseyerek çıktığımız bu yolda bize destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Zirvede, çeşitli başlıklar altında oturumlar düzenlendi.

"Sürdürülebilirlikten Etkiye: Sistematik Değişim" başlıklı oturumda söz alan Family Business Network Etki ve İnovasyon Lideri Andrew Bryson, değişime etki eden yenilenebilir enerji kullanımından atık azalma stratejilerine, toplum projelerinden eğitim programlarına kadar her alanda pozitif etki oluşturma konularına dikkati çekti.

Antalya'da fener alayı ve konser düzenlendi Antalya'da fener alayı ve konser düzenlendi

Bryson, "Aile şirketleri, dünyada değişimin önünü açıyor. Şirketler, toplumsal sorunlara odaklanırken, aynı zamanda mevcut sistemdeki eksikliklerin farkındalar. Kendi ilerlemeleri için bu eksiklikleri geniş bir konu yelpazesi ile değerlendiriyorlar. Sistemik değişim için işbirliği yapmak ve kafa yapısını dönüştürmek ise bu noktada hayati önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

"Kuzey Yıldızı Yolcularının Deneyimleri" oturumunda konuşma yapan ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, yeni kurulan fabrikalarının çatısına yıllık 1500 ton karbondioksit salımını azaltacak bir güneş enerjisi sistemi inşa ettiklerini ve tesisteki elektrik tüketiminin yüzde 60'ını da bu güneş enerjisi sisteminden tedarik etmeyi amaçladıklarını bildirdi.

TEB Kurumsal Firmalar Satış Direktörü SASECOM Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Berna Özay Duzcu ile "Sürdürülebilirlik ve Finans" oturumunu gerçekleştiren TAİDER Sürdürülebilirlik Eş Komite Başkanı Osman Aytaman, aile işletmelerinin sürdürülebilirlik için neler yapabileceğine değinerek çevre yönetimi ile ilgili bilgiler aktardı.

İklim krizi ve sürdürülebilirlik gibi konuların ele alındığı "Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim" oturumunda Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık ve UN Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele, iklim kriziyle mücadelede atılabilecek adımlara ilişkin katılımcılara bilgi verdi.

Sürdürülebilirliğin çevresel sorunlar ve iklim değişikliği gibi konular üzerindeki önemine değinilen oturumda söz alan Kocabıyık, "Farklı müfredat projelerimiz var. Şimdi tıp ve sağlık bilimleri fakültelerine iklim krizi müfredatını koymak üzere Koç ve Hacettepe ile beraber çalışmaya başladık. Çünkü iklim krizi bir sağlık krizi. Bir 10 sene sonra yüzde 75'imizin iklim krizinden kaynaklı böbrek taşı olacak, bir 5 sene sonra Bodrum'a gidemeyeceğiz çünkü 50 dereceleri göreceğiz." sözlerini sarf etti.

- Ödüller sahiplerini buldu

Oturumların tamamlanmasının ardından 6 dalda verilen ödüller sahipleriyle buluştu.

"Çevre" kategorisinde Fersan Fermantasyon Ürünleri San. ve Tic. AŞ, "Kurumsal Yönetim" dalında Petroyağ ve Kimyasallar San. Tic. AŞ, "Çalışanlar" kategorisinde Tirsan Kardan San ve Tic. AŞ, "Toplum" kategorisinde Telateks Tekstil Ürünleri San. ve Tic. AŞ ve "Gelecek Nesil ve Aile" kategorisinde Göçtur Turizm Yatırım Tic. AŞ / Pinebay Holiday Resort ödüle layık görüldü. "Kuzey Yıldızı Programı Büyük Ödülü"nün sahibi ise Telateks Tekstil Ürünleri San. ve Tic. AŞ oldu.

Ödüllerin sahiplerine takdim edilmesinin ardından çekilen aile fotoğrafı ile tören sona erdi.

Kaynak: aa