Osmaniye Korkuata Üniversitesi Düziçi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.  Alaeddin YÖRÜK, Arılarda koloni kayıpları ve bakımı ilgili konferans düzenledi. Düziçi Meslek Yüksekokulunda gerçekleşen konferansa Osmaniye Arı Yetiştiriciler birliği üyesi İsmet TOPAL ve çok sayıda arıcı katıldı.

Alaeddin YÖRÜK açıklamasında, “Bal arıları sadece bal ve bal ürünlerini ürettikleri için değil, aynı zamanda dünyada tarımsal üretimin gerçekleşmesi için gerekli olan en etkili tozlaştırıcılardan biridir. Bu sebeplerden dolayı, bal arıları tarımsal ekonomi ve üretimde temel role sahiptir. Çeşitli çalışmalardan elde edilen veriler değerlendirildiğinde birçok ülkede sebebi açıklanamayan arı koloni kayıpları vurgulanmış ve bunun gelecekteki etkileri hakkında endişe duyulmaya başlanmıştır. Bal arılarının aniden yok olması, kovan önünde ölü arıların bulunması, az sayıda ergin arı bulunması, bal üretiminde azalma, ürünlerin tozlaşmasında azalma 'Koloni Kaybı Sendromu' olarak adlandırılan durumun belirtileridir. Koloni kaybına pestisitler, gutasyon sıvısı, patojenler, zararlılar, küresel ısınma, cep telefonu radyasyonu ve stres gibi birçok faktör neden olmaktadır. Bu çalışmada bal arıları kayıplarının nedenleri ve bu nedenlere ışık tutacak potansiyel çözümler üzerinde durulmuştur.

Arıcıların kolonilerini koruyabilmek için dikkat etmeleri gereken noktalar olduğunu belirten YÖRÜK, "Arıcılarımız özellikle son baharda, kolonilerinin bakımlarını yaparken dikkat etmeleri lazım, yiyecek stoklarının tam olmasını sağlamaları lazım, hastalıklarla mücadele etmesi lazım, eğer bunlara dikkat edersek arıcılıkta koloni kayıplarının yaşanmayacağını düşünüyorum. Bunun yanında, etraftaki tarım ürünlerine uygulanan kimyasal zehirlerinde arıları öldürdüğünü biliyoruz, buna da dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.” Haber: Ersin ŞİMŞEK