Düziçinde ve çevre bölgelerde, kırsal alanlarda, parçalı ve küçük arazilere sahip olan ve dezavantajlı coğrafi koşullarda yaşayan üreticilerin gelirlerini artırmak amacıyla planlanan “Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi” uygulanmaya başlıyor.
AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, "Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi" hakkında yaptığı açıklamada;
Dezavantajlı coğrafi koşullarda yaşayan üreticilerin değer zincirini geliştirmek, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi yoluyla gelirlerini arttırmak, yaşam standartlarını yükselterek kırsal yoksulluğu azaltmak amacıyla genelde dağlık kesimlerde yaşayan üreticilere uygulanacak olan projenin Osmaniye için önemini vurgulayan Durmuşoğlu şunları kaydetti:
“Kırsala yapılan yatırımın aynı zamanda Türkiye'nin geleceğine yapılan bir yatırımdır. AK Parti hükümetleri döneminde köklü ve süreklilik arz eden bir kırsal kalkınma programı uygulanmaya başlanmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığımız 30 yılı aşkın süredir kurucu üyesi olduğu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ile Dış Kaynaklı Kırsal Kalkınma Projeleriyle bugüne kadar toplam 600 Milyon Dolarını aşan 10 Proje ile 1,35 Milyon hane halkına ve 5,4 Milyon üreticimize ulaşılmıştır.
Ülkemiz için hazırlanan ve 2018-2021 dönemini kapsayan Sonuç Odaklı Ülke Stratejik Fırsatlar Raporu hem Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) hem de Ülkemiz tarafından kabul edilmiştir. Söz konusu raporda Yüksek Kesimler için Kırsal Kalkınma Programı (YKKKP) kapsamında 6 ili kapsayan "Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesinin" uygulanması öngörülmüştür.
Yaklaşık 95,6 Milyon Avro olan “Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı”, Osmaniye, Adana ve Mersin illerini kapsayan “Doğu Akdeniz” ve Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini kapsayan “Batı Karadeniz” olmak üzere iki proje sahasını içermektedir.
Proje, Tarım ve Orman Bakanlığımızca ilçe bazlı gelişmişlik endeksleri dikkate alınarak; dağlık alanlarda, parçalı, küçük arazilere sahip, dezavantajlı coğrafik koşullarda yaşayan üreticilerimizin değer zinciri geliştirmek, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi yoluyla ekonomik çeşitliliği destekleyerek gelirlerini artırmak, yaşam standartlarını yükselterek kırsal yoksulluğu azaltmak amacıyla genelde dağlık kesimlerinde (600 rakım ve üzeri) yaşayan üreticilerimize uygulanacaktır.
İlimizde KDAKP Projesi Bahçe, Düziçi, Hasanbeyli, Kadirli, Merkez ve Sumbas İlçelerimizin 600 rakım ve üzeri 45 köy ve 2 ilçe merkezinde (Bahçe ve Hasanbeyli) uygulanacaktır. Program 2 etap halinde yürütülecek olup birinci etapta Bahçe, Düziçi ve Hasanbeyli ilçelerimiz, 2. Etapta da Merkez, Kadirli ve Sumbas ilçelerimiz yer almaktadır.

Bakanlığımızca 2020 yılı için ilimize 17,3 milyon TL bütçe tahsis edilmiştir. 2020 yılı içerisinde kamu altyapı yatırımı olarak Bahçe ilçemize Üstü Kapalı Köylü Pazar Yeri ve Kesimhane (Mezbahane) yapımı; Düziçi ilçemize Meyve Sebze Toptancı Hali ve Yöresel Ürünler Pazar Yeri (2 adet) yapımı; Hasanbeyli ilçemize de Kesimhane ve Üstü Kapalı Köylü Pazar Yeri yapılacaktır. Kamu altyapı yatırımları için 2020 yılında 12,5 milyon TL bütçe tahsis edilmiştir.
2020 yılı içerisinde bitkisel üretimle ilgili bireysel hibeler olarak ceviz bahçesi tesisi, çilek bahçesi tesisi, ceviz bahçesi modernizasyonu, nohut tarlası tesisi, makine ekipman (pülverizatör, motorlu çapa makinesi, motorlu tırpan) alımları desteklenecektir.
2020 yılı içerisinde hayvansal üretimle ilgili bireysel hibeler olarak Yeni Ahır Yapımı (Çadır), Yeni Ağıl Yapımı (Çadır), Koyun-Keçi Kırkma Makinesi, Süt Sağım Makinesi, Süt Soğutma Tankı, Yem Kırma Makinesi, Yem Ezme Makinesi, Modern Arı Kovanı, Arıcılık Alet Ekipman Paketi alımları desteklenecektir.
Bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili bireysel hibeler için 2020 yılında 3,3 milyon TL bütçe tahsis edilmiştir.
2020 yılı içerisinde teknik yayım desteği ( Demonstrasyon ) olarak lavanta yetiştiriciliği, yem bitkileri yetiştiriciliği, telli terbiye üzüm yetiştiriciliği, çilek yetiştiriciliği ve erik yetiştiriciliği desteklenecektir. Demonstrasyonlar için 2020 yılında 665.000 TL bütçe tahsis edilmiştir.
Yüksek kesimlerde yaşayan üreticilerimizin, özellikle gençlerin ve kadınların yaşam standartlarının ve gelir seviyelerinin yükseltilmesi sağlayacak olan bu projenin ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Ersin Şimşek

https://www.facebook.com/sabirgazetesi/posts/675437826635616