Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, önemli bir karara imza attı. Osmaniye İli, Hasanbeyli İlçesi, Merkez Mahallesi'nde özel mülkiyete ait 180 ada 17 parselde bulunan antik mimari yapı kalıntılarının tescil edilmesine karar verildi. Bu karar, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6. Maddesi kapsamında alındı.

TCG Gemlik Fırkateyni ve TCG Beykoz Korveti Mersin'de ziyarete açıldı TCG Gemlik Fırkateyni ve TCG Beykoz Korveti Mersin'de ziyarete açıldı

Kurulun 26 Nisan 2024 tarihli toplantısında, Osmaniye Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yazısı, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün kurum görüşü yazısı, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü'nün yazısı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün yazısı ve Dsi 6. Bölge Müdürlüğü'nün yazısı değerlendirildi. Ayrıca, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 25 Nisan 2024 tarihli yerinde inceleme raporu incelendi.

Yapılan incelemeler sonucunda, antik mimari yapı kalıntılarının kültür varlığı niteliği taşıdığı ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. Bu karar, ekte bulunan sit fişi ve sit haritasıyla birlikte Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun belirlediği Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Koşulları'na uygun olarak alındı.

Bu karar, bölgedeki tarihi ve kültürel mirasın korunması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Editör: Resul Özdil