Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED), ülke çapında 21 şubesi ve temsilcilikleriyle beraber Köy Enstitüleri düşünsel ve kültürel mirası üzerinden çalışmalar yapan, toplumsal sorumluluk taşıyan eğitim-kültür örgütüdür. Bu anlamda YKKED, eğitimi bir “insan hakkı” olarak görerek “laik, demokratik, bilimsel ve karma” eğitimden yana taraftır. Eğitim raporları, sınav sonuçları ve yapılan bilimsel çalışmalar, 2016-2017 öğretim yılı başlarken eğitim sistemimizin çocuklarımızın umutlarına, arayışlarına yanıt verebilmenin çok gerisinde kaldığını göstermektedir. Son 15 yıldır siyasal iktidar tarafından dayatılarak “dinselleştirilen, piyasalaştırılan” ve akıldışı, bilim dışı politikalarla eğitim sistemimiz niteliğini tümüyle kaybetmiş derin eşitsizliklerin, adaletsizliklerin kaynağı olmuştur. Adım, adım kamucu eğitim-kültür politikaları, aklın ve bilimin yol göstericiliği terk edilmiştir.

Bu nedenle: Bilinsin ki, Köy Enstitülülerin halkı aydınlatma mücadelesinden aldığımız ışıkla; Her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemizin her yerindeki şubelerimiz ve üyelerimizle birlikte

Çocuklarımız için nitelikli, demokratik, bilimsel, laik, kamusal eğitim için köy enstitüleri deneyiminden yararlanılması konusunda mücadele etmeye devam edeceğiz.
• Eğitimin dinselleştirilmesinin ve piyasalaşmasının sonucu olarak legal ya da illegal, pıtrak gibi çoğalan özel kurumlarda ortaya çıkan çocuk istismarı ile ülkemizin geleceğinin çalınmasına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.
• Kamu okullarına ve milli eğitim teşkilatına, bilimsel düşünme becerisi edinememiş, dinci, gerici, yandaş kadroların yerleştirilmesi çabalarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.
• Öğretmen yetiştiren kurumların nitelikli öğretmen yetiştirmesinin karşısında duran her tür engele karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.
• Ülkemizde her geçen gün artan kadına yönelik şiddetin nedenlerinden birinin eğitimde cinsiyet eşitsizliğinin körüklenmesi olduğu bilinciyle, eğitimde ve toplumun her kesiminde cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmeye devam edeceğiz.
• Her geçen gün gericileşen eğitim müfredatının yeniden yapılanması konusunda önerilerimizle bilimsel bir eğitim müfredatı oluşturulması konusunda mücadele etmeye devam edeceğiz.
• Kültürel değerlerimizin yok edilmesine, okullarda değerler eğitimi adıyla sadece gericiliği artıran değerlerin öğretilmesine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.
• Ormanlarımızın yok edilmesine, çevrenin emperyalizmle ortaklaşılarak talan edilmesine, tarımın kapitalistleştirilmesine cevaz veren politikalarla mücadele etmeye devam edeceğiz.
Ülkemizin aydınlık geleceğine duyduğumuz inanç ve güvenle tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarımıza yeni öğretim döneminde başarılar diliyoruz.
Dr.Selahattin BEYAZ
YKKED Düziçi Şube Başkanı